מעגל הקסם

Denton Corker Marshall, Stonehenge Visitor Centre, photo by Peter Cook

Denton Corker Marshall, Stonehenge Visitor Centre, photo by Peter Cook

מרכז מבקרים חדש לאתר המורשת העולמית הבריטי סטונהנג׳ – אותו מעגל אבנים מסתורי ורב-עוצמה

סטונהנג' (Stonehenge, צירוף המילים Stān, אבן, ו-Hencg, ציר, באנגלית עתיקה) הוא מונומנט שמתוארך למאה ה-22 לפנה״ס, נמצא במחוז וילטשייר בדרום אנגליה, ובנוי מסוללת עפר המקיפה מעגל של כמה עשרות אבנים הניצבות בסמיכות. בעבר היה אפשר לפסוע בין הטריליטונים (שתי אבנים הניצבות לגובה ועליהן מונחת אבן אופקית) המסתוריים, לטפס עליהם ולערוך סביבם מבחר טקסים פגאניים, אולם ב-1977 הסתבר שהנוכחות האנושית מזיקה להם, וכיום מיליון המבקרים הפוקדים את האתר מדי שנה מורשים להביט בו רק מרחוק.

מרכז המבקרים רחב הידיים (המתפרש על פני 1,515 מ״ר) הוא מבנה עכשווי עדין וקליל, שמורכב משלושה חללים הנחים על פני משטח אבן גיר. סביבם פזורים באי-סדר 211 עמודי פלדה, ומעליהם פרושה חופת פלדה בדוגמאות גאומטריות המדמות את פני השטח.

״זהו בניין פשוט אך מובחן מבחינה אדריכלית, שמכבד את האבנים ואת אתר המורשת העולמית. האדריכלים החליטו בצורה מודעת להימנע מהתייחסות ישירה לסטונהנג׳ – הן בצורה והן בחומרים״, הסבירו. שלושת המבנים, בחיפוי עץ, זכוכית ואבץ, מאכלסים מוזאון, מרכז חינוכי, בית קפה וחנויות.
עלות הקמת המבנה, שנפתח בדצמבר האחרון ותוכנן על ידי משרד האדריכלים Denton Corker Marshall, הסתכמה ב-6.9 מיליון ליש״ט. מיקומו הוא תוצאה של שיקולים קפדניים שנעשו כחלק מהניסיון למזער את הפגיעה בנוף ובקרקע ולבצע כמה שפחות שינויים בטופוגרפיה הקיימת. לדברי בארי מרשל, העומד בראש משרד האדריכלים,

״העיצוב מבוסס על הרעיון שהמרכז הוא הקדמה לאבנים, ואסור בשום פנים ואופן שאופיו האדריכלי יפחית מההשפעה הוויזואלית שלהן, מתחושת העוצמה הנצחית ומהקומפוזיציה הפיסולית החזקה שלהן.

לעומת האבנים, שהן חשופות, מסיביות וממוקמות בתכליתיות, המרכז מוגן, קליל ובלתי פורמלי. האבנים מוטמעות באדמה ואילו המרכז נח על פני הקרקע״.
מרכז המבקרים תוכנן ברגישות, כך שהוא נטמע בנוף. היכולת להשיב את האתר למצבו הנוכחי הייתה חלק מהותי מהעיצוב, שנזקק למסד מינימלי ואפשר הֲפִיכוּת (Reversibility). "הבניין יחזיק מעמד כמה שיידרש, אבל במקרה הצורך, ניתן להעבירו בלי שיותיר עקבות ניכרים בשטח״, הסבירו אנשי הקרן המנהלת את האתר, וציינו כי ״התכנון אינו הצהרה אדריכלית מפוארת, אלא מבנה המגיב לסביבה״. (כתיבה: רוני שני)

Denton Corker Marshall, Stonehenge Visitor Centre, photo by Peter Cook

Denton Corker Marshall, Stonehenge Visitor Centre, photo by Peter Cook

Denton Corker Marshall, Stonehenge Visitor Centre, photo by Peter Cook

Denton Corker Marshall, Stonehenge Visitor Centre, photo by Peter Cook

Denton Corker Marshall, Stonehenge Visitor Centre, photo by Peter Cook

Denton Corker Marshall, Stonehenge Visitor Centre, photo by Peter Cook

Denton Corker Marshall, Stonehenge Visitor Centre, photo by Peter Cook

Denton Corker Marshall, Stonehenge Visitor Centre, photo by Peter Cook

Denton Corker Marshall, Stonehenge Visitor Centre, photo by Peter Cook

Denton Corker Marshall, Stonehenge Visitor Centre, photo by Peter Cook

Denton Corker Marshall, Stonehenge Visitor Centre, photo by Peter Cook

Denton Corker Marshall, Stonehenge Visitor Centre, photo by Peter Cook

Denton Corker Marshall, Stonehenge Visitor Centre, photo by Peter Cook

Denton Corker Marshall, Stonehenge Visitor Centre, photo by Peter Cook

Stonehenge aerial view, photo courtesy of Denton Corker Marshall

Stonehenge aerial view, photo courtesy of Denton Corker Marshall

תגיות:

תגובות

  • אין תגובות. היו הראשונים להצטרף לדיון

Your Comment

אנא מלאו את השדות המסומנים.
לארכיון הניוזלטרים

קבלו את כל העדכונים החמים ישירות למייל עם Redesign Update